duminică, 13 ianuarie 2008

Clipul video facut de Silver Pistons Ploiesti



Acest clip a circulat mult, l-am vazut pe multe forumuri si bloguri: visurat, militaru, artistu, drive-test.ro, motociclism.ro, daciaclub.ro; despicat in patru si comentat. Acum urmeaza si parerea mea.
Clipul apeleaza la emotii, incearca sa trezeasca in privitor un anumit sentiment de responsabilitate atunci cand conduce. Daca ar fi fost rulat pe TV (din cate stiu nu au reusit inca), si chiar daca ar fi sensibilizat doar 1% din privitori, eu zic ca isi atingea telul.

Soferii sunt oameni, si oamenii fac greseli. Oricine face greseli. In automobil iti permiti sa vorbesti la telefon, sa discuti aprins cu pasagerii, sa cauti in torpedo un CD, sa te lasi cuprins de visare. Oricui i s-a intamplat. Dar neatentia asta poate fi fatala, in cazul in care "nu vezi" un motociclist care are prioritate si ii tai calea. Sau schimbi banda peste el. Sau intorci la cativa metri in fata lui. Oricat ar fi de experimentat, oricat de regulamentar ar merge, i se poate intampla sa nu poata evita impactul. Care in 99% din cazuri, are urmari mult mai grave pentru el decat pentru tine, protejat de o cutie de tabla.

De aceea soferii trebuie responsabilizati. Atentie marita la manevre, iesiri din parcare sau de pe stradute laterale, intoarcere sau schimbarea directiei sau benzii de mers; verifica de doua ori, cauta din priviri motociclistii (care intr-adevar sunt mai dificil de vazut), si poti salva o viata!

Inca un aspect abordat: impresia generala a oamenilor cu privire la motociclisti. Comunitatea moto, ca orice alta comunitate (soferi; taximetristi; ratb-isti; etc) are "uscaturile" ei. Din pacate, teribilistii sunt cei mai vizibili in peisajul urban. Ei sfideaza orice regula, sunt provocatori, zgomotosi, periculosi. Se dau pe-o roata pe Magheru, fac liniute la semafor, se lauda ca prind 250 pe Kiseleff sau sperie pietonii pe trotuar.
Ei, cei 5% din totalul de motociclisti, ies in evidenta, si nu cei care merg corect si respecta regulile. Pentru ca acestia din urma nu deranjeaza pe nimeni. Merg foarte atent, in general nu fac zgomot, se ghideaza dupa reguli ca toata lumea si incearca din rasputeri sa ajunga acasa intregi, ca sa se bucure si a doua zi de pasiunea lor.
Stiti ce? Acesti teribilisti sunt urati sau dispretuiti la fel de mult si de restul de 95%. Nu sunt bineveniti la intruniri sau in excursii tocmai pentru ca sunt periculosi.
Dar lumea crede ca toti motociclistii sunt la fel. Generalizeaza si catalogheaza motociclist = periculos, "satanist, violator de babe" (cum ne place sa glumim). Le e frica de ei, strang posetele la piept de teama sa nu le fie furate. Au vazut filme americane cu talhari barbosi pe choppere care terorizau Route 66.

Voi ce parere aveti? Asa suntem noi? :)

Un comentariu:

Eterna spunea...

dap, sunt de acord cu tot ce ai zis. ai mare dreptate. iar filmuletul chiar m-a miscat. nu-l vazusem pana acum. e chiar facut cu cap si atinge niste puncte foarte sensibile...